Усещането за общност ни различава от италианците. Италия е една страна,

...
Усещането за общност ни различава от италианците. Италия е една страна,
Коментари Харесай

Георги Господинов: Безчувствеността и бездарието са част от националната ни катастрофа

" Усещането за общественост ни разграничава от италианците . Италия е една страна, връщаща се към живота след Covid-19, откакто е минала през ужаса. И там знаят, че са постигнали всичко дружно. Панаирът на книгата в Торино регистрира небивало посещаване ". 

Това показа пред БНР Георги Господинов, който преди броени дни спечели най-престижната италианска премия за литература " Премио Стрега Еуропео ". Той е първият българин, почетен с оценката, и първият публицист от Източна Европа, който го получава.  

Според него " изходът за нас, българите, е да си приказваме, да минем оттатък експанзията ". 

" Не знам по какъв начин се реализира това. Вярвам, че хората, в случай че си приказват, това би помогнало да излезем от рецесията...  Можем да се обединим към това, че животът е по-ценен от гибелта , че е скъпо децата ни да вървят на учебно заведение, че животът на родителите ни е скъп. Всичко опира върху избора сред живота и гибелта. Ние не си даваме сметка какъв брой дребни крачки са ни довели до това да сме най-тъжното място - голям брой произшествия и експанзия по пътищата, ниска функционална просветеност в учебното заведение, ниска прочувствена просветеност, доста махане с ръка " абе, карай да върви ". 

В предаването " Нещо повече " писателят добави: 

" Много е значимо човек да е четящ, сензитивен, съчувствен. Безчувствеността и бездарието убиват, те са част от националната злополука . Чувствителността е част от националната сигурност, тъй като в случай че изповядваш его-философията, това е смъртоносно ".  

Интервюто с Георги Господинов можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР